• mariagerfjordguiden på facebook
  •  
  • mobilmenu

Til ære for de tapre

På Hobro Søndre Kirkegård står det, man vel kan kalde vort eneste "egentlige" krigsmindesmærke. Et mindesmærke over danske soldater døde i krig, idet:

DETTE MINDE
REJSTES TIL ÆRE FOR DE TAPRE MENIGE
AF FØRSTE REGIMENT, SOM SAAREDE I
BAJONET-ANGREBET VED LUNDBY
DEN 3DIE JULI 1864 UDAANDEDE
DERES HELTELIV PAA HOBRO LAZARETH.

På siderne af stenen står navnene Niels Larsen, Bernhard Kuhlmann, 

Rasmus Madsen, Lauritz V. Ryberg, Niels Pedersen og Niels Nielsen og datoen for hver enkeltes død.

På en lille flagstang vejer Dannebrog hver dag over deres minde.

I krigen 1864 var prøjserne og østrigerne efter at have rendt Dybbøl over ende og havde besat Als, ret hurtigt trængt op igennem Jylland i den hensigt at erobre hele landsdelen.

Den danske general Hegermann havde da fået ordre til snarest at udskibe sig fra Frederikshavn og afsejle til Fyn med hovedparten af sine tropper. Tilbage blev kun en mindre styrke under kommando af oberstløjtnant Beck.

Fjenden lå da omkring Hobro, men trængte langsomt nordpå. Da Beck havde fået underretning om at det kun drejede sig om en mindre styrke, marcherede han med et kompagni og nogle dragoner under sin kommando sydpå fra Aalborg.

Beck skal på det tidspunkt have været rystende nervøs, men han holdt en flammende tale for sine mænd og afkrævede dem et løfte om straks at angribe med bajonetterne, når de stødte på fjenden.

I Lundby, en lille landsby ca. 12 km syd for Aalborg, traf styrkerne på hinanden. Prøjserne havde hurtigt forskanset sig bag et stengærde, hvor de med moderne bagladegeværer afventede angrebet. Danskerne havde på det tidspunkt kun de gamle forladegeværer, men hvad bajonetterne angik, så var den danske Jens kendt og frygtet for sin kampteknik.

30 meter fra modstandernes stilling brød det danske angreb totalt sammen med uhyre tab. På under to minutter var 76 mand dræbt eller såret og 20 måtte overgive sig.

De sårede blev senere ført til Hobro, hvor der var indrettet et lazaret i "Klubben", Borgerforeningens lokaler i Skibsgade, hvor nu Madam Blå holder til. Her døde de sårede trods god pleje fra de tyske Johannitersøstre så en efter en.

Hvert år den 2. juli holder forsvarsbrødrene en højtidelighed og nedlægger blomster ved mindesmærket.

  • Information

    Find vej!

    Adresse: Søndre Kirkegård
    Mariagervej 25
    9500 Hobro