Helberskov
Landsbyen Helberskov er noget særligt. Her ligger de gamle bondehuse side om side, skulder ved skulder, som de altid har gjort.
Omkring år 1800 blev de fleste danske gårde ellers flyttede væk fra landsbyerne og ud på de omkringliggende marker for at effektivisere landbruget.
Men i Helberskov lå den gode landbrugsjord tæt på byen, og de våde enge rundt omkring landsbyen indbød ikke til at bo på, så gårdene blev hvor de var, og her ligger de stadig den dag i dag. Landskabet omkring Helberskov virker på den måde også mere øde, end vi ellers er vant til i det danske landbrugslandskab.
Historien om "Bjerget" og 2. Verdenskrig i Helberskov
Den store bakkeø som ligger ved Helberskov Landsby, er resterne af et gammelt istidslandskab. Lokalt kaldes den for "Bjerget".
Bjerget har den særlig historie, at det var her, hvor 2. verdenskrig i Europa sidst sluttede.
Selv om Tyskland havde kapituleret, nægtede en stivsindet tysk løjtnant i området at acceptere Tysklands nederlag. I stedet forskansede han sig med sine mænd på bjerget, og slog hårdt ned på de mennesker, der vovede at påstå at krigen var slut.
Vanviddet fik en ende den 10. maj 1945, hvor engelske soldater nåede til området, og tvang den tyske løjtnant til at opgive den stærke tyske befæstning.
Befæstningen på bjerget bestod af 50 tyske soldater, 4 kanoner med en rækkevide på 18 km, 4 luftværnskanoner, 8000 stk. skyts til luftværnskanonerne, 2000 granater til kanonerne. Desuden flere hundrede landminer mm.
Du kan læse historien om Ib Welling fra Als Odde her. Han blev anholdt efter ordre fra den tyske oberstløjtnant og skudt af tyskerne, mens resten af Danmark fejrede befrielsen.
-
Information