• mariagerfjordguiden på facebook
 •  
 • mobilmenu

Katbjerg Odde (4,5 km rundtur)

Terrænet falder 45 højdemeter fra Katbjerg til strandene langs fjorden. Ruten går gennem gamle løvskove og krydser snoede vandløb, kalkrige kilder og blomsterrige overdrev. Området er rigt på kulturhistorie med gravhøje, kalkholdige lergrave og græssende dyr, der holder landskabet åbent. Mangfoldigheden af planter er stor, fx med orkidéer. På odden kan du få en fredfyldt og idyllisk stund ved fjorden.

Se folder og kort over Katbjerg Odde

 

 • Information

  P-plads: Hobrovej, Katbjerg, 9550 Mariager.
  N56.632866 E9.902118 

  Underlag: Trampesti, grusvej.

  Afmærkning: Ruten er afmærket med røde pile

  OBS! Græssende dyr, evt. handyr, kuperet terræn, mudret i fugtigt vejr. 

 • Hent GPS fil her (GPX-KML fil)

Orkidéerne ved Katbjerg Odde

Katbjerg Odde er en af Mariager Fjords mest interessante plantelokaliteter.

Her har botanikere registreret mere end 300 forskellige plantearter.

Det er især op ad skrænterne, på det man kalder overdrevet, at man kan finde de mange spændende planter. Nogle af de flotteste planter herude er orkidéerne.

Det er lidt forskelligt, hvilke orkidéer du kan få at se, det kommer an på hvilken tid på året du tager derud.

I bakkerne ved Katbjerg Odde findes ler, der er faktisk så meget, at man tidligere brugte leret fra Katbjerg til at fremstille cement ude ved Dania.

Der er flere forskellige typer ler i bakkerne vej Katbjerg. Blandt andet moler, som man ellers skal helt over til Mors i Limfjorden for at finde, og tænk engang: Moler er omkring 58 millioner år gammelt. I dag kan man ikke længere se sporene efter den lergravning, som har fundet sted. De mange lergrave er enten lukkede eller styrtet sammen og groet til.

Maj måned:

I maj er det typisk den flotte Maj-gøgeurt, du kan se. Dens blomster er for det meste mørkt rødviolette, men kan godt optræde i en lidt mere fimset lyserød udgave. Dens blade har en masse rødlige pletter.

Juni måned:

I juni kan du se den elegante hvide orkidé, der hedder Bakke-gøgelilje. Dens nektar dufter sådan lidt nellikeagtigt og ind under aften forstærkes duften, for at lokke natsværmere til. Når sværmerne besøger Bakke-gøgeliljen stikker de deres sugesnabeler ned i de dybe sporer. Plantens pollen sætter sig fast på suge snablen, og når sværmeren så besøger den næste blomst afsætter den pollen og bestøvningen er fuldbragt. 

Juli måned:

Juli måneds orkidé er den plettede gøgeurt. De lyserøde blomster bestøves af humlebier, fluer og biller. Husk at alle orkidé-arterne er frededed, de må ikke plukkes eller beskadiges.